Time to market, speed to market, time to consumer, doorlooptijd, of hoe je er ook aan wilt refereren: het is een van de grootste uitdagingen in de fashionindustrie, om artikelen zo snel mogelijk op de markt te krijgen.
Wat betekent time to market in de fashionindustrie?
De doorlooptijd of time to market wil zeggen de tijd die het duurt van het moment dat een idee voor een schoen, kleding of sportartikel ontstaat tot aan het moment dat het bij de consument is. Gedurende het proces komt er van alles bij kijken, het idee, het ontwerp, communicatie met de leverancier, samplen, voorverkoop, productie, transport, aankomst in het magazijn, gereed maken voor uitlevering en nog eens transport. De time to market bij fashionbedrijven is verschillend en kan uiteenlopen van 2 tot 18 maanden.
Waarom is het belangrijk om je time to market te verkorten
De uitdaging bij dit proces, is met name de steeds meer eisende consument. Men wordt beïnvloed door looks die te zien zijn op TV, op social media of bij hun vrienden. Het verkoopmoment is dan, op het moment dat ze het zien, willen ze het zo snel mogelijk hebben. Als merk, groothandel en retailer moet je dus weten wat de trends gaan worden en moet je er voor zorgen dat je artikelen die op die trends inspelen zo snel mogelijk voor je klanten beschikbaar is.
Veranderingen in de fashion supply chain
Niet alleen het feit dat consumenten gewenste artikelen het liefst gisteren in huis willen hebben vormt een uitdaging voor fashionbedrijven. Ook globalisatie en de vraag naar kwaliteit en transparantie spelen een belangrijke rol.
Dit zorgt bij fashionbedrijven voor vraagstukken op het gebied van e-commerce en aanvullende diensten, on demand productie en goed gevonden te worden door de consument. In het artikel “Fashion supply chain: 3 trends om op te anticiperen” lees je meer over de veranderingen in de fashion supply chain en hoe je erop in kunt spelen.
Wat is just in time?
De meeste bedrijven in de fashionbranche worden geconfronteerd met uitdagingen als te lange doorlooptijden van de collectie, lage flexibiliteit en reactiesnelheid.
Bij just in time productie, gaat het om het hebben van de juiste items met de juiste kwaliteit en kwantiteit op de juiste plaats en op het juiste moment. Het gaat om de bekwaamheid van een bedrijf, om een voorraad te beheren (die vaak maar liefst 80 procent van de productkosten uitmaakt), die past bij de marktvraag of veranderende productspecificaties. Omdat deze manier van produceren voorraden en overschot verminderd, kan het een fashionbedrijf aanzienlijk veel kosten besparen.

Roger Federer verschaft de Japanse retailer Uniqlo bekendheid buiten Azië (bron: uniqlo.com)
Waar grote retailers als Zara en H&M strijden om de laatste trends als eerste in de winkels te hebben, pakt Uniqlo het anders aan. De Japanse retailer wil de grootste ter wereld worden, maar wil dit doen door klassieke collectielijnen aan te bieden. In dit artikel van The Economist lees je meer over de strategie van Uniqlo.
Time to market of time to consumer?
Waar gaat het eigenlijk om bij het leveren van je collectie? Dat deze zo snel mogelijk in de winkels ligt? Of dat deze zo snel mogelijk beschikbaar is, daar waar de consument het zoekt? Als je kijkt naar hoe de machtsverhoudingen veranderd zijn, is de term time to consumer relevanter. Immers, hoe en waar de consument iets zoekt, vindt en koopt, is niet meer zoals 5 of 10 jaar geleden. Maar hoe weet je hoe en waar jouw doelgroep zoekt? Inzicht in een persoonlijke ervaring als consument en de machtsverschuiving in de fashionbranche lees je in het artikel “time to market of time to consumer?”.
Een succesvolle collectieplanning
In de eerste fase van proces, planning/design/product development, bepaalt vaak het management de financiële doelstellingen voor de collectie en bepaalt het creatieve team de richting van de seizoen collectie. Welke thema’s, welke look en feel, welke stoffen en kleuren, enz.
Er wordt bepaald hoe groot de collectie wordt en uit welke artikelen deze moet bestaan. Nog al te vaak werken deze mensen of teams te afzonderlijk van elkaar. Als financiele en creatieve mensen intensiever samen zouden werken aan de ontwikkeling van een collectie, kan veel tijd bespaard worden.
Op basis van verkoopgegevens van het voorgaande jaar worden prognoses gemaakt. Geavanceerde analysetechnieken kunnen helpen de betrouwbaarheid van die prognoses te verhogen door de factoren die de verkoop hebben gestimuleerd, te isoleren tot op SKU-niveau: Is een bepaald shirt goed verkocht vanwege de kleur? Het model? Het design? Was het vooral populair in een bepaalde stad of buurt, of bij een specifiek type klant? De meest vooruitstrevende bedrijven analyseren tevens publiek beschikbare gegevens zoals online zoekopdrachten, social media, websites van concurrenten en online productclassificaties. Deze analyses tonen niet alleen aankomende trends, maar geven ook aan wat teruglopende trends zijn.
Meer over hoe je je consumenten inzichten kunt gebruiken om je volgende collectie te plannen leer je in het artikel “Je volgende collectie succesvol plannen: zo weet je wat de consument wilt”.
Het genereren van consumenteninzichten is één ding; het werkelijk doorvoeren van data gedreven besluiten is iets heel anders. Het is een grote verandering, vooral voor fashionbedrijven, die hun bedrijf eerder als creatief zien, dan als gedreven door data. Echter zijn de meest succesvolle bedrijven wel die, die een balans vinden tussen creativiteit en data.
ERP helpt om doorlooptijden in fashion te verkorten
Dat technologie een belangrijke factor speelt in het optimaal beheren van je fashionbedrijf is een feit. Het geeft je duidelijkheid over en inzicht in je processen, waar je verbeteren en versnellen kan en helpt je om je eigen afdelingen beter te laten samenwerken met leveranciers en afnemers. Product Data Management (PDM) en Product Lifecycle Management (PLM), zorgen er samen met je fashion ERP systeem voor, dat je goed inzicht hebt in zowel de ontwikkeling van je artikelen, als de resources die daar voor nodig zijn. Het leidt tot kostenvermindering, hogere klanttevredenheid, betere efficiëntie, Verbeterde coördinatie tussen de diverse afdelingen. Meer hierover vind je in het artikel “Zo helpen fashion ERP en PLM om je time to market te verkorten”
Wat kun je verder doen om je doorlooptijden te verminderen
Technologie zoals een fashion ERP systeem, kan je ondersteunen en inzicht geven in o.a. je planning-, productie- en uitleverproces. Echter, als je je je doorlooptijden aanzienlijk wilt verminderen, is het goed om je processen zelf goed onder de loep te nemen en te kijken naar hoe je supply chain is opgebouwd. Welke delen van het proces zijn voor verbetering vatbaar? Hoe kun je je collectie artikelen indelen op basis van behoefte bij de consument. Hoe je een snellere en flexibelere supply chain opbouwt, vind je in de gratis download “zo bouw je een snelle en flexibele fashion supply chain op.”
Wil je meer weten over hoe Reflecta je helpen kan om je time to market te verkorten? Boek een demo of neem contact met ons op voor meer informatie