fashion erp, integraties erp

10 strategieën die Time To Market verkorten

Snel, sneller, snelst. De consument wil het hier en nu. Maar hoe kun je als merk of groothandel in de fashionbranche aan die hoge eis voldoen? Wij hebben 10 tips voor je op een rij gezet waarmee jij je collecties sneller bij de consument krijgt.

De hypermoderne fashionretailers zoals Zara hebben flexibele supply chains die zowel voorwaarts als achterwaarts stromen en data al vroeg in het creatieve proces integreren. Het verbinden van data aan het creatieve proces is essentieel om je collecties succesvol en snel op de markt te krijgen. We zijn echter niet allemaal zoals Zara met 7.000 winkels wereldwijd, maar er zijn wel degelijk meerdere tactieken die je op je supply chain toe kunt passen om de doorlooptijd te verkorten. In dit artikel laten we je strategieën voor fashionbedrijven zien die de time to market aanzienlijk kunnen verkorten.

Strategieën die de time to market voor fashionbedrijven verkorten

Hieronder vind je een aantal strategieën die producten sneller in de handen van de consument brengen:

1. Consolideer leveranciers

Hoeveel tijd besteed je aan het coördineren van meerdere leveranciers? Als je meerdere inkooporders en relaties moet managen kan de doorlooptijd van je artikelen daar onder lijden. Overweeg, indien mogelijk, om het aantal leveranciers te beperken. Zo bespaar je de tijd van het managen van leveranciers. Implementeer tevens een fashion ERP-systeem dat je helpt je processen te stroomlijnen en efficiëntie te creëren.

2. Plaats grondstoffen bij productielocaties

Het plaatsen van grondstoffen bij leveranciers en fabrieken en het beheren van verplichtingen is essentieel om snel te kunnen reageren. Het fysiek aanwezig zijn van de grondstoffen bij de leverancier is essentieel voor een snelle time to market. Gebruik je ERP-systeem om de balans efficiënt bij te houden. Hiermee kun je de time to market tot 8 weken verkorten.

3. Houd de product pipeline in stand met flexibele ontwikkeling

Stuur de ontwikkeling van je collectie aan op basis van real-time verkoopgegevens, zodat je kunt reageren op de laatste verkooptrends. Innovators zoals Zara schromen niet om te veel modellen te ontwikkelen. Ze willen weten wat aanslaat en wat niet, zodat ze daarop kunnen anticiperen. Het is belangrijk om een robuuste productpipeline aan te houden, met het besef dat veel modellen nooit in productie worden genomen. Dit kan de time to market tevens tot 8 weken verkorten.

4. Deel forecasts met je leverancier

Door je leverancier te laten weten wanneer hij (her)bestellingen kan verwachten, kan hij zich daarop voorbereiden en het proces versnellen. Hiermee kun je de time to market tevens tot enige dagen verkorten.

5. Speel met just-in-time productietechnieken

Just-in-time productie betekent het wachten tot het laatste moment om definitieve beslissingen te nemen over de artikelen die in productie komen. Aan de hand van de meest recente verkoopinformatie worden silhouetten, kleuren en maatbreuken aangepast om beter aan te sluiten op de vraag van de consument. Probeer uit wat voor jou het beste werkt. Dit kan de doorlooptijd tot 4 weken verkorten.

6. Communiceer met je leverancier

Door tijdens het hele productieproces contact te houden met je leverancier, kun je er zeker van zijn dat aan de verwachtingen wordt voldaan en dat eventuele problemen tijdens het proces snel kunnen worden aangepakt.  Dit kan natuurlijk via telefoon en mail, maar als je dit automatiseert, verloopt het controleproces eenvoudiger, overzichtelijker en meer gestructureerd. Dit kan dagen schelen in de time to market van je artikelen.

7. Verhoog de productie van producten waar veel vraag naar is

Verkopen bestsellers nog sneller dan verwacht? Zorg dan dat deze producten zo snel mogelijk aangevuld worden in de winkels. Dit is alleen mogelijk als er duidelijk zicht is op de goederen in transit.

8. Herverdeel artikelen tussen winkels

Zijn artikelen op sommige winkellocaties uitverkocht en lopen ze minder goed in andere winkels? Met toegang tot verkoopinformatie per winkellocatie kun je snel producten toewijzen aan de locaties waar ze het meest nodig zijn.

9. Verzend goederen direct vanuit de fabriek naar de winkel

De meeste merken of groothandels ontvangen hun zendingen in distributiecentra en wijzen vervolgens eenheden toe aan elke winkellocatie. Er kan echter veel tijd en geld bespaard worden door bestellingen rechtstreeks naar de retailers te sturen, terwijl voorraden naar de distributiecentra verscheept worden ter aanvulling. Dit kan de doorlooptijd tot 3 weken verkorten.

10. Verzend bestellingen direct van de fabriek naar de consument

Merken willen dit graag doen,

maar de meeste missen de systemen om nauwkeurigheid en schaalbaarheid te bereiken. Bestellingen worden in de fabriek verpakt en gelabeld, om vervolgens geconsolideerd en in bulk te worden verzonden. Zodra de zending is ingeklaard in het land van bestemming, deconsolideert een koeriersdienst zoals PostNL, UPS of FedEx de zending en levert elke bestelling rechtstreeks aan de consument. Dit kan de doorlooptijd tot twee weken verkorten.


Conclusie

Fashionmerken moeten inspelen op de huidige verkooptrends, weten wat de komende trends zijn en gedurende het gehele seizoen operationele en tactische beslissingen nemen. Ze worden gedwongen data te verbinden met hun creatieve proces om snel te kunnen reageren. Echter, de grootste belemmering die een snelle reactie in de weg staat, is op zichzelf staande geïsoleerde informatie in de hele supply chain. Maar al te vaak werken de kritieke stadia in de supply chain – planning, ontwikkeling, sourcing, compliance, productie, logistiek en verkoop – alsof het afzonderlijke businessunits zijn.

Merken moeten zorgen voor automatisering die informatie centraliseert en deelt. Met real time informatie kunnen bedrijven de vragen beantwoorden die belangrijk zijn om te kunnen anticiperen op consumentengedrag.

Met real-time informatie uit een goed verbonden supply chain systeem kan elk bedrijf richting een door data gestuurd modebedrijf als Zara gaan. Door je verkoopgegevens continu te monitoren, kun je sneller reageren, waardoor je de levering van de producten die goed worden verkocht kunt versnellen en de verliezen op de producten die niet goed lopen kunt beperken.

Zo gaat het in XL-ENZ

Wil je zien hoe XL-ENZ Fashion ERP-software je kan helpen met het verkorten van je time to market? Boek dan hier vrijblijvend een demo.


Misschien ook interessant:

whitepaper supply chain

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *