Versnellen met ERP en PLM

Een ERP-systeem is essentieel om je business goed te kunnen managen. Echter willen veel bedrijven ook de time to market aanzienlijk kunnen versnellen. In dat geval is het dan aan te bevelen een product lifecycle management (PLM) systeem met je fashion ERP systeem te integreren. Beide systemen helpen op zich staand om je efficiëntie te verbeteren. Echter, tezamen geven ze je de informatie die je nodig heb om je time to market aanzienlijk te kunnen versnellen.

Laten we eerst kijken naar wat de verschillen zijn.

Wat is ERP?

Het belangrijkste doel van een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is, allereerst, het beheren van financiële informatie. Daarnaast helpt het je de boekhouding, sales forecasting, klantenservice, verzendlogistiek en productieplanning te organiseren. Hierdoor creëert het een goed overzicht met al je belangrijke data. Een specifiek fashion ERP-systeem zoals XL-ENZ is op maat gemaakt voor de processen in de fashionbranche. Het helpt je daardoor bij het beheren van je orderverwerking, inkoop, financiële administratie, voorraad- en productieprocessen.

Bedrijven die de productie in eigen beheer uitvoeren, kunnen daarnaast een fashion ERP gebruiken om de coördinatie tussen de productie-, financiële- en verkoopafdelingen te verbeteren. Andere bedrijven kunnen het gebruiken voor boekhouding, voorraadbeheer en inkoop.

Bovendien stelt een fashion ERP je in staat om bestellingen te volgen van ontvangst tot levering. Het geeft je een duidelijk beeld van je voorraad, levertijden en productie-efficiëntie. Met deze kennis kun je vervolgens nauwkeuriger materialen bestellen en te veel of te weinig voorraad voorkomen. Je kunt deze informatie ook delen met producenten, zodat zij zich kunnen voorbereiden op de juiste productieaantallen. Lees hier meer over fashion ERP.

Wat is PLM?

Een Product Lifecycle Management systeem richt zich op productie- en productieprocessen. Daarnaast omvat het alle onderdelen van productontwikkeling: van concept tot distributie. Een PLM-oplossing ondersteunt je bij het productontwerp, sourcing en demand management. Ook helpt het systeem je bij supply chain planning, voorraadbeheer en multi-channel distributiemogelijkheden. Het ondersteunt tevens bij het organiseren van cruciale gegevens zoals productgegevens, materiaallijsten oftewel bills of material (BOM) en goedgekeurde productielijsten.

Door het gebruik van PLM kun je wijzigingen in het proces volgen. Daarnaast kun je eenvoudig communiceren met de relevante componenten in je supply chain. Een PLM kan real time worden bijgewerkt, zodat je altijd toegang hebt tot de meest recente productinformatie. Dit is vooral handig wanneer meerdere afdelingen wijzigingen in productieprocessen kunnen aanbrengen. Daardoor hou je alles op één centrale plaats en weet iedereen wat de actuele status is.

ERP versus PLM

PLM richt zich op de ontwikkeling van je producten. Een ERP, daarentegen, richt zich op de middelen die nodig zijn voor de productie. De mogelijkheden van beide oplossingen zijn o.a.:

ERPPLM
OrderverwerkingProduct ontwerp
InkoopSourcing
FinancieelDemand Management
VoorraadbeheerSuppy Chain Planning
ProductiemanagementVoorraadbeheer
Multi Channel distributie

Door beide gezamenlijk te gebruiken, worden je bedrijfsprocessen gestroomlijnder en efficiënter.

Waarom je ERP en PLM integreren

Hoewel Enterprise Resource Planning en Product Lifecycle Management systemen zich op verschillende behoeften richten, zijn de processen die ze ondersteunen nauw met elkaar verbonden. Het is daardoor dus nuttig om de twee systemen met elkaar te integreren. Zo smelt je de informatie samen waardoor je de informatiestroom nauwkeurig en nuttiger maakt en je je bedrijf versterkt.

Je kunt het ontwerp van een nieuw artikel beheren in het PLM. Tegen de tijd dat dat het artikel klaar is voor productie, zit alle informatie met betrekking tot dat artikel in het PLM-systeem. De gegevens worden vervolgens ingelezen in het ERP systeem. Dit zorgt ervoor dat je deze kunt gebruiken om de resources te beheren die nodig zijn bij de productie van het artikel. Als er dan een verandering optreedt tijdens het resource planningsproces, kan deze informatie worden gesynchroniseerd naar het PLM systeem. De integratie zorgt ervoor dat beide systemen altijd over dezelfde en meest actuele informatie beschikken.

Voordelen van de integratie van PLM en ERP

Tot slot brengt een integratie van deze systemen een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

  • Kostenbesparing
  • Verhoogde efficiëntie
  • Verbeterde coördinatie over afdelingen heen
  • Verbeterde klanttevredenheid

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op


whitepaper supply chain

Vragen of meer informatie?


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *