Steeds meer bedrijven werken met SSCC-labels. Zo verplicht ook bol.com van hun leveranciers dat zij eind dit jaar gebruik maken van SSCC labels. Meerdere XL-ENZ gebruikers krijgen in 2022 met SSCC te maken. De functionaliteit wordt momenteel door Reflecta ontwikkeld en zal voor het einde van het jaar beschikbaar zijn in XL-ENZ.

 

Wat is een SSCC Label?

SSCC is een afkorting voor Serial Shipping Container Code. Een SSCC label wordt internationaal erkend als verzendcode voor pallets en containers. Iedere container of pallet heeft een uniek SSCC label met code. Met deze code wordt het proces van tracking & tracing van pallets en containers wereldwijd mogelijk. Hierdoor wordt het logistieke proces maximaal geoptimaliseerd. In de meeste gevallen wordt een SSCC label gecombineerd met een edi-bericht, ook wel DESADV genoemd, die automatisch gekoppeld kan worden bij het scannen van de sscc code.

 

Wat is de SSCC code opbouw?

Een SSCC label wordt normaal gesproken geprint op A5 formaat en bestaat uit 3 onderdelen. Bovenaan het SSCC label staat vrije informatie. Hier kan de verzender bijvoorbeeld het adres van de ontvanger in verwerken. Het tweede deel bestaat uit mensleesbare informatie, zoals de inhoud, houdbaarheidsdatum, de sscc code en het aantal omverpakkingen op de pallet. Het derde en laatste deel van het SSCC label bestaat uit de scanbare barcodes. Indien u meerdere codes op een SSCC label wilt plaatsen, is het belangrijk om te weten dat de onderste barcode altijd de SSCC moet zijn.

 

Hoe werkt SSCC in de praktijk?

Het proces verloopt via 4 stappen, welke kort worden toegelicht.

  1. De verzender genereert een GS1 barcode. Dit palletlabel wordt op de container of pallet geplakt.
  2. De verzender stuurt een digitaal verzendbericht via EDI (electronic data interchange) naar de ontvanger van de pallet of container. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een gestandaardiseerde versie van GS1, de desadv. In dit bericht staat vermeld om wat voor soort producten de zending gaat en hoeveel producten er op de pallet staan. Zo kan de afnemer al voordat de zending is ontvangen zien wat er onderweg is. Bovendien wordt in het edi bericht ook vermeld wat de batchnummers zijn en wat de eventuele houdbaarheidsdatum is. In sommige gevallen wordt dit bericht ook gebruikt om een edi factuur te sturen. Het edi bericht is opgesteld aan de hand van een internationale standaard, welke EDIFACT heet. Op deze manier wordt wereldwijd verzenden toegankelijker voor iedereen.
  3. Aan de hand van de SSCC code van de zending kan de afnemer de zending wereldwijd traceren.
  4. De afnemer ontvangt de zending en scant het palletlabel, waarna deze automatisch kan worden gekoppeld aan het edi bericht. Zo ziet de afnemer direct wat voor en hoeveel producten op de pallet staan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *