Waarom Fashion ERP in 2020 belangrijk is voor fashionbedrijven

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven in augustus 2018 en geupdate en met nieuwe informatie aangevuld in februari 2020.

De kleding-, schoenen en sportartikelenbranche is geen gemakkelijke sector om in te opereren. Zoals beschreven in het artikel Fashionbranche 2020: de 10 belangrijkste trends voor het komende jaar, wordt 2020 een pittig jaar voor de fashionbranche. Je hebt je handen vol aan het neerzetten van een goede commerciële collectie. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat deze op tijd in de winkels ligt, online verkrijgbaar is en dat je klanten altijd een positieve ervaring met je merk(en) hebben. Tijd om te kijken hoe je relevant blijft met je merk en je concurrentie voor blijft, heb je nauwelijks. Een ERP- oplossing kan een goede manier zijn om de efficiëntie in je bedrijf te verhogen. Benieuwd hoe een fashion ERP voor jou het verschil kan maken vergeleken met een algemene ERP-oplossing? Lees dan snel verder!

Download direct het gratis eBook “9 belangrijke elementen waar je op moet letten bij de selectie van een ERP oplossing voor je fashionbedrijf”.

1. Fashion ERP is specifiek ontwikkeld voor jouw branche

Als je in de kleding-, schoenen-, of sportartikelenbranche zit, dan zijn je producten unieker dan in andere branches. Je producten hebben meerdere kleuren, maten of stoffen. Je werkt met meerdere collecties en moet een zo optimaal mogelijke voorraad kunnen houden. Algemene ERP-software ondersteunt dit niet, fashion specifieke ERP-oplossing doen dit wel.

2. Fashion ERP is de kern van je omnichannel supply chain

Nu omnichannel-shopping de nieuwe norm aan het worden is, moeten fashionbedrijven klaar staan om snelle en foutloze omnichanneldiensten te leveren. Hiervoor is een omnichannel supply chain benadering nodig. Je omnichannelverkopen moeten gestroomlijnd zijn, je moet controle over je voorraad en inzicht in je klanten hebben.

Een algemeen ERP pakket zou je productdata niet op een manier vast kunnen leggen die nodig is om je bedrijf goed te kunnen managen. Een fashion ERP systeem geeft je de mogelijkheid om je artikelen, magazijnen en verkoopkanalen in één centraal systeem te beheren. Dit betekent dat de prijzen voor verschillende kanalen in één interface kunnen worden vastgelegd en gemanaged, waardoor je omnichannel verkopen altijd gestroomlijnd zijn en je in real-time controle over je voorraad hebt. Ook alle bestellingen en klanten worden via alle kanalen centraal in je fashion ERP software geregistreerd. Zo kun je ze volgen en waardevolle inzichten creëren. Lees hier meer over waarom een fashion ERP essentieel is voor omnichannel.

3. Fashion ERP-Software geeft je eenduidige en accurate informatie

Een fashion ERP-oplossing houdt de volledige bedrijfsinformatie in één enkele database. Hierdoor zijn de gegevens voor alle verkoopkanalen en afdelingen eenduidig en accuraat. Orderconsolidaties, realtime voorraadupdate, order-tracking, cumulatieve productie, etc., gebeurt met één klik op de knop. Dit geeft jou en je team volledig inzicht in alle informatie die voor jullie belangrijk is. Daarnaast geeft het jullie inzicht in de markt, een efficiëntere workflow en uiteindelijk een hogere productiviteit.

Waarom ERP fashion belangrijk is

4. Een specifieke fashion ERP-oplossing geeft je betere controle op het productieproces

Een fashion ERP-oplossing is een tool die je helpt beter te communiceren met fabrikanten. Daarnaast helpt het je strakkere controle over de activiteiten te houden. Als er issues zijn, kan dit real-time worden opgemerkt en kan er onmiddellijk op worden gereageerd. Daardoor zorg je dat alle processen zo probleemloos mogelijk verlopen en er geen tijd verloren gaat door vertragingen of productiestops.

5. Fashion Software helpt je je voorraadniveau optimaal te houden

ERP-software geeft je real-time inzicht in de voorraad van een of over meerder magazijnen. Voorraadopvolging bij eventuele derde partijen zoals op je B2B, B2C website of vertegenwoordigers App zijn mogelijk met een fashion ERP-oplossing. Hierdoor vergroot je de efficiëntie binnen je bedrijf. Het vastleggen van diverse parameters (min/max voorraad, economische voorraad, voorraad om direct te kunnen verkopen etc.)  helpt je om je optimale voorraadniveaus te beheren. Hierdoor helpt het je dus tevens bij het verminderen van overschotten.

6. ERP automatiseert herhaalde taken

Fashion ERP-software automatiseert je processen. Dit resulteert in verbeterde productiviteit van je team en je bedrijf. Inkoop en onderhoud van grondstoffen, bijhouden van ingekochte voorraden en berekeningen over verkoopmarge, winstratio’s en dergelijke, worden geautomatiseerd weergegeven. Dit maakt het werk van je team eenvoudiger. Daarnaast verhoogt het de efficiëntie en productiviteit omdat jullie dit soort werkzaamheden niet meer handmatig hoeven te doen. Jullie verspillen dus niet langer meer tijd aan het uitvoeren van herhaalde taken.

7. Fashion ERP-software optimaliseert de processen in je bedrijf

Een fashion ERP-oplossing standaardiseert en optimaliseert je bedrijfsprocessen. De omvang en frequentie van fouten vermindert daardoor en de consistentie van de kwaliteit die je levert blijft beter gewaarborgd. Een verkeerde levering aan je klant komt niet meer voor. Geen onvrede bij je klant, geen kosten vanwege pakket kosten van het retour sturen en ook geen kostbare tijd meer van je medewerker die hieraan verloren gaat.

8. ERP geeft je de flexibiliteit overal en altijd kunnen werken

Vrijwel iedere Fashion ERP-oplossing is tegenwoordig verkrijgbaar in een cloud versie. Dat biedt medewerkers veel flexibiliteit (denk aan thuiswerken, bij de klant, onderweg in de auto of op beurzen) en zekerheid van werken in een beveiligde, web-based omgeving.


Conclusie

Op de vraag waarom Fashion ERP-Software belangrijk is voor fashionbedrijven is het antwoord duidelijk. Het geeft je bedrijf flexibiliteit en wendbaarheid die je nodig hebt om concurrerend te kunnen blijven. Het wordt steeds belangrijker voor de kleding-, schoenen- en sportbranche. Naarmate je bedrijf groeit, is het essentieel dat alle afdelingen binnen je bedrijf gebruik maken van een fashion ERP-oplossing. Hiermee krijg je een goede analyse van trends en ontwikkelingen binnen en buiten je bedrijf voor ogen. Daardoor kun je sneller en beter reageren. Het zorgt ervoor dat je beter kunt voldoen aan branche specifieke uitdagingen. Daarnaast helpt het bij het stimuleren van de productiviteit en efficiëntie binnen je eigen bedrijf. Op die manier hou je meer tijd over om je te richten op hoe je de concurrentie voorblijft. Ook kan er weer gefocust worden op hoe je merk uit te bouwen en relevant te houden voor retailers en de consument.

Gratis Download: 9 belangrijke elementen om op te letten bij selectie van ERP voor je fashionbedrijf

Het in gebruik nemen van een fashion ERP systeem is een van de beste manieren om je bedrijf voorwaarts te brengen. In dit gratis eBook lees je precies waar je op moet letten wanneer je je online informeert of in gesprek gaat met een consultant. Hierdoor zorg je ervoor dat je het juiste pakket voor jouw fashionbedrijf kiest.

Vragen of meer informatie?


Mail ons

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *