Waarom fashion ERP belangrijk is

Het beste fashion ERP systeem kiezen doe je zo!

Een fashion ERP systeem kiezen kan best lastig zijn. Bedrijven in de kleding- en schoenenbranche besluiten vaak om een enterprise resource planning (ERP) oplossing te selecteren op advies van anderen. Hoewel de ervaringen van andere bedrijven je mening natuurlijk zullen beïnvloeden, is het belangrijk om te kijken naar wat jij nodig hebt. Het kiezen van de juiste fashion ERP oplossing is een uitdaging. Een fashion groothandel met meerdere magazijnen zal zeer verschillende behoeften hebben dan een merk dat betrokken is bij global sourcing. Als je niet voorzichtig bent, kun je meer technologie kopen dan je nodig hebt, of niet voldoende om je toekomstige doelen te bereiken.

Hier vind je 8 tips om het selectieproces van een ERP systeem te vereenvoudigen:

1. Kijk naar de uitzonderingen in je bedrijf

Tip van Theo Mosch (Adviseur Mexx: OrgaCom Consultancy) “Kijk naar de uitzonderingen in je bedrijf en vraag na hoe de leverancier dat oplost. De standaarden zitten in ieder pakket wel goed.”

Fashion ERP pakketten zijn, voor zover je binnen de standaard fashionprocessen werkt, allemaal wel goed. Belangrijk is dat je je eigen processen onder de loep neemt, waar zijn deze anders dan bij andere bedrijven? Hoe (en of) wordt dat in de fashion ERP oplossingen die je voor ogen hebt opgelost?

2. Zorg dat je de functionaliteit krijgt die je nodig hebt

Laat je niet verblinden door mooie features. Toeters en bellen zijn leuk, maar niet zo belangrijk als ondersteuning van je belangrijkste bedrijfsprocessen. Maak vooraf een goed overzicht van de functionaliteit die je nodig hebt en die je wenst. Interview alle afdelingen binnen je bedrijf, zodat je de belangrijkste processen en taken kunt identificeren. Dan worden de eisen en wensen binnen jouw bedrijf duidelijk, kun je een prioriteitenlijst maken en kun je gaan zoeken naar een fashion ERP systeem wat bij jullie past.

3. Ken je integratie-eisen

Veel bedrijven hebben meestal reeds toepassingen die moeten “praten” met de ERP-software. Zorg dat je een flexibele architectuur behoudt, die uiteindelijk als een naadloos platform de ondersteuning voor jullie dagelijkse werkzaamheden biedt. Vraag voor je een oplossing selecteert, bij de leverancier na in hoeverre hij de door jouw gewenste integraties ondersteunt.

4. Zoek een partner die met jou werkt aan je succes

Tip van Gijs Diepeveen (Supply Chain Manager FILA/Medico Footwear Fashion): “Zoek een automatiseringspartner die met jou samen werkt aan je succes. Zoek naast een oplossing die aan je wensen voldoet naar een betrouwbare partner met ervaring. Zij zijn in staat je te begeleiden en te ondersteunen om samen met jou je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.”

Je hebt diverse IT leveranciers. Sommige bedrijven zijn tevreden met een leverancier die een oplossing tot beschikking stelt en doen de rest zelf, andere fashionbedrijven hebben liever een partner die met ze meedenkt en helpt met een oplossing om je doelen te realiseren. Vraag je af wat jij wilt. Is alleen een oplossing voldoende of wil je liever een partnership?

5. Plan met de toekomst in gedachten

Tip van Rob Schalker, (Eigenaar A fish named Fred): “Zoek niet alleen een automatiseerder, maar investeer in het vinden van een echte partner die mee kan groeien met je bedrijf en je ondersteunt bij deze groei.”

Vraag jezelf af of het fashion ERP systeem en de leverancier bij je blijven passen, naarmate je groeit. Of andersom, mocht het onverhoopt even minder gaan, kun je dan ook down scalen? Hoe ga je je IT infrastructuur ondersteunen? Of wil je dat je IT partner dat voor je doet? Neem de tijd om na te denken wat mogelijke toekomst scenario’s zijn voor je bedrijf en kijk hoe zowel de ERP oplossing als de IT leveranciers je daarbij ondersteunen.

6. Zoek naar een partner die bij je past

Tip van Gijs Diepeveen (Supply Chain Manager FILA/Medico Footwear Fashion): “Kijk goed naar wat je wel en niet waardeert in een IT leverancier.“

Ook hier is het belangrijk om te kijken wat je wel of niet prettig vindt. Hangt er bij de leverancier een “uurtje factuurtje” mentaliteit en is dat voor jou okay? Hoe is de persoonlijke omgang? Zijn de lijnen kort? Heb je een klankbord bij deze partner.

7. Begrijp de vaardigheidsniveaus in je bedrijf

Kijk naar de vaardigheden van de mensen op alle afdelingen en vergelijk ze met wat je nodig hebt in de toekomst.

Wil je een ERP oplossing met weinig tot geen steun van je leverancier? Zorg dan dat je intern mensen hebt met voldoende kennis om deze rol over te nemen of investeer in het aantrekken van een juiste persoon. Kijk anders waar de grootste behoefte is en investeer in het trainen van je eigen mensen.

Opleiding en change management is absoluut cruciaal voor het succes van een ERP-implementatie. Bedrijven investeren vaak veel geld in ERP-systemen, maar bieden geen adequate opleiding. Een investering in technologie levert geen rendement op zonder adequate investeringen in mensen.

Past het model van de ERP leverancier bij je? Er zijn leveranciers die je software bieden en waar je vragen en trainingen online vindt. Er zijn leveranciers die je software bieden en je team trainen om er zo veel mogelijk uit te halen.

8. Zorg voor een goede projectmanager

Een goede fashion ERP oplossing kiezen gaat je bedrijf absoluut verder helpen. Maar wees reëel, bedenk je wat je wilt doen, hoe lang het zal duren, welke middelen nodig zijn, en wat het zal kosten. Beheer risico’s en communiceer met alle betrokkenen. Een projectmanager, zowel aan jouw kant als aan leveranciers zijde kan een ERP-implementatie maken of breken.

Zoek een ervaren leverancier met kennis van je branche en die een sterke project management aanpak heeft. Zorg ervoor dat ze de beste belangen voor je bedrijf hebben.

Gratis Download: 9 belangrijke elementen om op te letten bij selectie van ERP voor je fashionbedrijf

Het in gebruik nemen van een fashion ERP systeem is een van de beste manieren om je bedrijf voorwaarts te brengen. In dit gratis eBook lees je precies waar je op moet letten wanneer je je online informeert of praat met een consultant, zodat je het juiste pakket voor jouw fashionbedrijf kiest.


Conclusie:

Luisteren naar adviezen en ervaringen van anderen is goed. Maar verlies bij het selecteren van fashion ERP software niet uit het oog wat voor jouw team en bedrijf belangrijk is. Zet dat eerst goed op een rij en ga je eigen selectieproces door. Zo kies je een ERP systeem dat aan jouw specifieke eisen en wensen voldoet en een IT-partner die bij jou en je team past.


Download eBook

Vond je dit artikel interessant? We hebben nog meer handige tips met betrekking tot selectie van fashion ERP. Je vindt ze in het eBook “9 belangrijke elementen waar je op moet letten bij de selectie van ERP voor je fashionbedrijf.” Download het nu gratis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *