Jaarafsluiting voor bedrijven in de modebranche

Het jaar zit er bijna op, het is tijd om de balans op te maken. Zowel zakelijk als privé is het einde van het jaar een mooi (extra) moment om over het voorbije jaar na te denken, er lering uit te trekken en je klaar te maken voor het nieuwe jaar. Als boekhoudverantwoordelijke voor een bedrijf in de modebranche denk je nu zeer waarschijnlijk na over de planning en uitvoering van je jaarafsluiting.

Wat is een jaarafsluiting?

Een jaarafsluiting is de afsluiting van je fiscale jaar. Het fiscale jaar loopt niet per sé van 1 januari t/m 31 december. Voor sommige bedrijven is het handig om het fiscale jaar anders te laten lopen dan het kalenderjaar, vanwege bijvoorbeeld verkooppieken met kerst. Bij de jaarafsluiting wordt alles in de boekhouding gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd. Daarna kan het jaar worden afgesloten en liggen de resultaten vast.

Waarom een jaarafsluiting voor modebedrijven?

De jaarafsluiting van je bedrijf geeft je een schone lei in het nieuwe jaar en de geruststelling dat alles in goed en netjes afgehandeld is.

Als het jaar is afgesloten, is duidelijk welke winsten of verliezen er gemaakt of geleden zijn. Dit heb je niet alleen nodig voor de belastingdienst, maar je kunt ook zelf zien hoe het jaar is gegaan: wat je omzet was, welke kosten er gemaakt zijn, wat er geïnvesteerd is in je bedrijf, enzovoort. In het nieuwe jaar begin je weer op nul.

Checklist jaarafsluiting voor de modebranche

Om 2019 goed af te sluiten en 2020 goed te beginnen hebben we een handige checklist voor je opgesteld om het jaar gemakkelijk en nauwkeurig af te kunnen sluiten. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn voordat je de jaarafsluiting kunt maken. Let goed op het volgende:

 • Openstaande facturen
 • Openstaande inkoopfacturen
 • Juiste boeking inkoopfacturen
 • Voorraad corrigeren
 • Bank en kassa-saldo
 • Afschrijvingen verwerken
 • Te betalen of ontvangen btw naar het nieuwe jaar meenemen
 • Factuurnummering voor het aankomende jaar

Heb je alles gedaan? Doe dan nog een laatste controle op een kloppende boekhouding. Dan kun je het jaar afsluiten.

Zo helpt een fashion ERP-systeem bij de jaarafsluiting

Sommige fashionbedrijven gebruiken meerdere systemen om hun business te managen. Zoals bijvoorbeeld een boekhoudsysteem en een webshop systeem. Het gescheiden voeren van gegevens in meerdere systemen is foutgevoelig en weinig overzichtelijk. Je hebt een overlap van data invoer en mist belangrijke inzichten.

Als je je boekhouding binnen je ERP systeem doet, loopt dit automatisch door in je jaarrekening, waardoor het afronden en rapporteren eenvoudig en vlekkeloos verloopt. Kortom: het geeft je een sluitende boekhouding en grip op je financiële processen.

De voordelen

 • Geen dubbele data-invoer
 • Minder fouten
 • Uitgebreide financiële rapporten
 • Meer automatisering en inzicht
 • Betere controle over je bedrijf

Lees hier meer over de voordelen van een fashion ERP systeem voor je boekhouding.

Jaarafsluiting in XL-ENZ

De jaarafsluiting kan bij menig bedrijf in de modebranche die dit met een ERP systeem doen, wat angst inboezemen. Een lange to-do lijst, met de nodige voorzichtigheid over wat wanneer wel te doen, niet te doen, in welke volgorde te doen. Met XL-ENZ gaat dit veel makkelijker. De jaarafsluiting is niet anders dan het sluiten van je grootboek aan het einde van iedere maand. In dit artikel beschrijven we stapsgewijs de jaarafsluiting in XL-ENZ, waardoor je snel klaar bent voor het nieuwe jaar.


Wellicht ook interessant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *