brexit xl-enz

Brexit en XL-ENZ: waar moet je op letten?

Brexit. Het blijft een belangrijk onderwerp waar op dit moment helaas nog veel onduidelijkheid over is. Het lijkt er op dat de Brexit met enkele weken, maanden of misschien zelfs een jaar zal worden uitgesteld. In welke vorm – deal of no deal – de Brexit uiteindelijk definitief zal worden is ook nog niet helder. Toch is het nodig om je als fashionbedrijf alvast goed voor te bereiden op de eventuele consequenties van Brexit. In dit artikel leggen wij uit hoe jij je als XL-ENZ gebruiker het best kunt voorbereiden op de Brexit.

Waar moeten XL-ENZ gebruikers rekening mee houden?

Inmiddels weet je als bedrijf al welke consequenties Brexit met zich mee brengt. Welke gevolgen dit uiteindelijk precies zullen zijn is nog wel afhankelijk van een deal of no-deal Brexit. Gebruikers van het Fashion ERP-systeem XL-ENZ hoeven in beide scenario’s binnen het systeem niet ontzettend veel aanpassingen door te voeren wanneer Groot Brittannië de EU verlaat. Toch zijn er enkele zaken waar je als XL-ENZ gebruiker rekening mee moet houden.

Factuur lay-out

Waar je in ieder geval op zal moeten letten is dat je factuur lay-out op orde is. Op de lay-out van de factuur zal waarschijnlijk specifieke info moeten worden getoond (dat geldt niet voor klanten die al export buiten de EU doen). Wanneer je de factuur lay-out aan wilt laten passen is het belangrijk dat je dit tijdig bij ons laat inplannen.

BTW transactietype

Ook dien je rekening te houden met het BTW transactietype. Het BTW transactietype kun je zelf aanpassen en er zijn tools beschikbaar om deze bij openstaande orders aan te passen. In XL-ENZ zijn mogelijkheden aanwezig voor het vastleggen van gegevens voor export zoals BTW transactietype en leveringsconditie die je mogelijk al gebruikt voor export naar andere landen buiten de EU. Wij verwachten dat je daarmee ook de export naar de UK aan kunt sturen. Ben je onvoldoende bekend met deze stamgegevens of weet je niet hoe je eenvoudig, bijvoorbeeld, openstaande orders aan kunt passen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Aangezien er nog veel onduidelijkheid is omtrent de Brexit deal, kan het zijn dat er afspraken worden gemaakt waardoor er meer of andere aanpassingen gemaakt moeten worden in XL-ENZ. Wij proberen XL-ENZ gebruikers hier zo goed mogelijk van op de hoogte te houden, maar raden bedrijven ook aan om zelf in de gaten te houden wat er intern moet gebeuren voor de uiteindelijk definitieve Brexit deal.

Checklist Transsmart

Daarnaast heeft onze business partner Transsmart een handige checklist opgesteld waarmee een fashion groothandel of merk zich kan voorbereiden op de Brexit bij een worst-case-scenario:

Zorg dat uw artikel stamdata op orde is! Export en import formaliteiten stellen eisen aan de stamdata zoals artikelomschrijving, HS codes (invoerrechten classificatie), Country of Origin en Reason of Export.

Stem goed af met uw salesafdeling en klanten met betrekking tot de afgesproken incoterms. Daar waar we tot vandaag vaak Delivery At Place (DAP) versturen, is het van belang goed af te spreken wie gaat betalen voor de inklaringskosten en invoerrechten naar de UK (…) en welke incoterm daarbij hoort.

In eerste instantie is het aannemelijk dat leveringen vertraagd kunnen worden. Hebben uw klanten voldoende voorraad om vertragingen in de eerste periode op te vangen en wellicht zelfs rekening te houden met structureel langere levertijden?

Heeft u uw officiële toestemmingen en formaliteiten, zoals het aanvragen van een EORI registratie om te exporteren buiten de EU, geregeld?

Heeft u een mechanisme in plaats voor een juiste verrekening van de BTW?

Blijf de concurrentie voor! Heeft u duidelijkheid van uw huidige vervoerders gekregen en heeft u ook een ‘plan B’ klaarstaan mochten er problemen ontstaan? (Bijvoorbeeld een alternatieve vervoerder óf lokale opslag in de UK?)

Heeft u al contact opgenomen met een 3PL, douanedeclarant of douanesoftware partij die u mogelijk kan helpen bij de douane formaliteiten?

Bron: https://www.transsmart.com/nl/nieuws/brexit-update-bereid-u-voor-op-een-worst-case-scenario

Meer weten over XL-ENZ en Brexit?

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder!

Vragen of meer informatie?


Mail ons

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *