Massale wereldwijde cyberaanval

Vorige week vrijdag werden wereldwijd allerlei organisaties getroffen door het WannaCry-Ransomware virus. Middels een lek in Windows wist het virus zich te nestelen in netwerken wat resulteerde in het gijzelen van het systeem.

In Nederland is de schade gelukkig redelijk beperkt gebleven. Of dit toeval is geweest of dat er doelbewust minder is aangevallen in Nederland is onbekend. Wel is inmiddels bekend dat het consequent updaten van uw omgeving er toe leidt dat de kans om slachtoffer te worden aanzienlijk wordt verminderd. Kort na de uitbraak van het virus werd bekend dat het gebruik maakte van een lek in het operating system. 14 maart jl. had Microsoft hiervoor reeds een patch (MS17-010) beschikbaar gesteld. Was deze patch niet doorgevoerd, had het systeem geïnfecteerd kunnen raken.

Mede dankzij de update & beheerdienst van Reflecta hebben de systemen in ons beheer geen risico gelopen. De update was op 15 maart doorgevoerd via de Remote Managed Services dienst.Tevens beschermt Reflecta de netwerken van haar klanten met Watchguard firewalls uitgerust met APT-Blocker en ESET anti-virus software. Deze twee oplossingen hebben ook laten zien dat de aanval van het WannaCry virus geen effect hebben gehad. Ook niet op omgevingen waar deze patches niet doorgevoerd waren.

Heeft u MS17-010 nog niet geïnstalleerd of wilt u ook graag geadviseerd worden hoe u uw netwerk kunt beschermen? Neem dan contact met ons op!